Блекаут неминучий? Експерт назвав температуру, за якої українцям загрожують аварійні відключення світла
Блекаут неминучий? Експерт назвав температуру, за якої українцям загрожують аварійні відключення світла

Блекаут неминучий? Експерт назвав температуру, за якої українцям загрожують аварійні відключення світла

Декілька днів морозу з досить низькою температурою і блекаут неминучий

Держкомпанія "Укренерго" попередила громадян про проблеми в енергетичній сфері країни та закликала економити електроенергію. Причиною цього в компанії назвали зниження середньодобової температури до -4 °С.

Як пояснив "Телеграфу" експерт з енергетики та засновник ГО "Союз споживачів комунальних послуг України" Олег Попенко, зараз енергосфера відчуває на собі низку факторів. Серед них – технічний, військовий та фінансовий.

Так, внаслідок бойових дій, ракетних ударів та нальотів "Шахедів" багато об’єктів енергоструктури було пошкоджено, інші вимагають капітального ремонту, треті – поточного. У фінансовому сенсі йдеться про заборгованість учасників енергоринку один перед одним і перед державою, і держави – перед учасниками ринку, на суму близько 200 млрд грн. У військовому сенсі українська енергосистема страждає від обстрілів, частина виробничих та транспортних потужностей захоплена. Слід також додати й проблеми із сировиною – вугіллям та природним газом для виробництва електроенергії.

Але найбільш небезпечним для енергогенерації експерт, як і "Укренерго" вважає падіння середньодобової температури в Україні, що змусить споживачів більше користуватися електроприладами для обігріву.

"Подібна ситуація у нас була в серпні, коли ми протягом 11 днів брали аварійну допомогу (купували електроенергію за кордоном для компенсації рівня споживання), тоді всі масово користувалися кондиціонерами. Тепер ми вже беремо аварійну допомогу в інших країнах при температурі всього 0... -2 °С, що ж буде, коли показники впадуть ще сильніше?", — каже експерт.

За словами Олега Попенка, при падінні середньодобової температури до -8...-10 °С, споживання електроенергії зросте приблизно на 20% і нам загрожуватимуть аварійні відключення.

"При температурі 0...-2 градуси ми ще можемо знайти вільні обсяги електроенергії в Європі, щоб компенсувати дефіцит і уникнути аварії, але замістити 20% обсягу буде вже неможливо. Таких вільних обсягів для імпорту ми просто не знайдемо", — констатує Олег Попенко. .

Водночас експерт наголосив, що одного або двох днів з такою середньодобовою температурою не вистачить для серйозного стрибка споживання, і на це потрібно трохи більше часу.

Зазначимо, що про проблеми з дефіцитом електроенергії енергетики заговорили у 20-х числах листопада.

Джерело матеріала
loader
loader