Отруєння Буданової, наслідки негоди і бюджет-2024: головні новини 28 листопада
Отруєння Буданової, наслідки негоди і бюджет-2024: головні новини 28 листопада

Отруєння Буданової, наслідки негоди і бюджет-2024: головні новини 28 листопада

Українські енергетики поступово відновлюють знеструмлені через негоду будинки та об’єкти.

Коли ж словацькі автоперевізники хочуть заблокувати прикордонник пункт пропуску Вишнє Німецьке – Ужгород.

Про ці та інші головні події 28 листопада в Україні та світі – читайте в дайджесті на Фактах ICTV.

Зараз дивляться

Відновлення світла в знеструмлених містах та селах

Українські енергетики змогли підключити майже половину знеструмлених через негоду споживачів, заявили в Міненерго. Без світла станом на 19:00 вівторка через негоду залишаються 357 населених пунктів, що майже вдвічі менше, ніж зранку.

За даними Міненерго, над відновленням електропостачання працює 265 бригад і 282 одиниці техніки. Найскладнішою через наслідки негоди залишається ситуація в Одеській і Миколаївській областях, де знеструмленими залишаються 260 і 46 населених пунктів відповідно.

Крім того, знеструмлення спостерігаються і в Херсонській, Донецькій, Сумській, Кіровоградській областях.

Зеленський підписав держбюджет-2024

Президент Володимир Зеленський підписав закон Про державний бюджет України на 2024 рік.

Згідно з документом, доходи бюджету становитимуть 1 трлн 768 млрд гривень. Видатки – 3 трлн 355 млрд грн, дефіцит – 1 трлн 571,5 млрд гривень, який покриватиметься здебільшого коштом міжнародної допомоги.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

Детальніше про особливості державного бюджету на наступний рік – читайте на Фактах ICTV.

Отруєння дружини Буданова

Дружину начальника Головного управління розвідки (ГУР) Кирила Буданова Маріанну отруїли.

Це підтвердив представник розвідки Андрій Юсов в коментарі Радіо Свобода.

– Дружина голови української військової розвідки справді була отруєна важкими металами і зараз проходить курс лікування, який уже завершується, – йдеться у повідомленні.

Більше інформації в ГУР обіцяли оприлюднити згодом.

Раніше про це писала низка українських ЗМІ, посилаючись на джерела.

Синхронізація енергосистем України та ЄС

Українська та європейська енергосистеми успішно завершили проєкт з синхронізації, заявили в мережі операторів континентальної Європи ENTSO-E.

– Оператори системи передачі континентальної Європи раді повідомити, що Укренерго, український системний оператор, досягло відповідності ключовим технічним вимогам, необхідним для забезпечення постійного з’єднання між енергосистемами континентальної Європи та України, – йдеться у повідомленні.

В ENTSO-E назвали це новим рівнем співпраці.

– Цей розвиток не лише посилює регіональну енергобезпеку, а й сприяє більш інтегрованому та більш ефективному енергетичному ринку, – зазначив президент ENTSO-E Збінек Болдіш.

Зазначається, що екстрена синхронізація з європейською енергосистемою відбулася ще 16 березня 2022 року, і відтоді в Укренерго докладали зусиль в умовах воєнного часу, щоб досягти повної відповідності операційним правилам.

Словацька блокада на кордоні

Спілка словацьких автоперевізників (UNAS) заявила, що планує заблокувати прикордонний пункт пропуску з Україною Вишнє Німецьке —Ужгород, якщо не буде зрушень у питанні з українськими перевізниками.

В UNAS заявили, що через блокаду на польсько-українському кордоні перевізники з України стали в’їжджати до Польщі через Словаччину, що створює черги на кордоні між двома державами ЄС. Зокрема, в UNAS звинувачують українських перевізників в тому, що вони начебто не дотримуються правил і норм, як перевізники з інших країн ЄС.

Вимогою профспілки є скликання наради для обговорення подальших кроків, а інакше вони планують з 1 грудня блокувати ПП Вишнє Німецьке — Ужгород.

Разом із тим, не усі підтримали UNAS. В Асоціації автомобільних перевізників Словаччини ČESMAD Slovakia заявили, що не підтримають блокаду. Це пов’язують із тим, що “не розуміють логіки” блокування одного ПП в бік України, коли інші — в бік Європейського Союзу — залишаються відкритими. На думку асоціації, потрібні дії на рівні всього ЄС.

Польська блокада порушує права українців

Омбудсмен України Дмитро Лубінець надіслав лист своєму колезі у Польщі Марціну Вйонцеку, в якому попросив забезпечити дотримання прав і свобод українських перевізників, які нині перебувають у чергах на українсько-польському кордоні.

Лубінець заявив, що до нього звертаються українські перевізники, які через блокаду на кордоні з Польщею не мають доступу до їжі й води і загалом перебувають в умовах, непристосованих для життєдіяльності.

Також у багатьох із них погіршився стан здоров’я через брак доступу до медичної допомоги. Лубінець пише, що відомо про смерть двох водіїв, що стояли в черзі.

Омбудсмен вказує, що польська блокада також порушує права українських перевізників на працю, що передбачено ст. 43 Конституції України.

Окрім колеги з Польщі Дмитро Лубінець звернувся до українського прем’єр-міністра Дениса Шмигаля.

В Європарламенті підтримали переговори про вступ України в ЄС

Конференція президентів Європейського парламенту офіційно виступила на підтримку початку переговорів про вступ України до Євросоюзу.

Як заявила голова Європарламенту Роберта Мецола на спільній пресконференції зі спікером Верховної Ради Русланом Стефанчуком, Конференція президентів – орган, який об’єднує керівництво Європарламенту та його політичних груп – публічно виступила за те, щоб Європейська рада у грудні схвалила початок переговорів.

– Україна… докладає неймовірних зусиль (на шляху реформ, – Ред.), щоб усунути будь-які заперечення для відкриття переговорів щодо членства у неймовірно складних обставинах. І, як Європарламент, ми сподіваємося і розраховуємо на позитивне рішення Європейської ради в грудні, – наголосила Мецола.

Джерело матеріала
loader
loader