Гасне котел через вітер з димаря – як вирішити проблему
Гасне котел через вітер з димаря – як вирішити проблему

Гасне котел через вітер з димаря – як вирішити проблему

Задування котла через димар завдає особливих незручностей власникам апаратів із ручним розпалюванням. Чому це відбувається і як вирішити проблему – читайте в матеріалі Фактів ICTV.

Задуває котел через димар: що робити

Причина, через яку гасне полум’я в котлі, може бути не одна. Це може статися через різке падіння тиску газу або помилки в конструкції вентиляційної системи. Якщо в камері згоряння змінюється форма і напрямок полум’я, то, найімовірніше, проблема дійсно в сильному потоці повітря. Водночас у котлі чітко чути звук задування. 

Якщо трубу встановлено неправильно, то повітря тисне на зворотний клапан і просто закриває його. Автоматика котла для гарантій безпеки блокує подавання газу – і вогонь гасне. 

Зараз дивляться

Така ситуація може виникнути також через прогорання труби. Тоді вітер потрапляє в систему і гасить полум’я. Можливі й інші проблеми. Серед них: 

  • зменшення тиску; 
  • недостатнє подавання;
  • збої в роботі автоматики; 
  • неправильна робота вентканалів.

Зокрема котли можуть гаснути через сторонні чинники. Наприклад, поруч із будинком розташоване високе дерево, а його крона спрямовує повітряний потік просто в димар. Також потрібно переконатися, що датчик контролю вогню працює справно.

Як захистити від вітру газовий котел

Залежно від причини проблеми, потрібно підбирати її рішення.

Збільшення висоти димаря

Один із простих і швидких способів уникнути проблем із загасанням. Якщо гасне вогонь у котлі зі звичайним димарем, потрібно просто надягти на вихідну конструкцію трубу завдовжки 5-6 метрів і діаметром, не меншим від половини димаря. 

Це вирішить проблему, якщо поруч із будинком розташована:

  • висотна будівля;
  • високе дерево;
  • об’єкт, що створює сильні повітряні завихрення.

Збільшення висоти труби посилить тяги. Але в такому разі можуть з’явитися конденсат і тепловтрати, спричинені потужнішою тягою. Позбутися цих ризиків допоможуть стабілізатори або заслінка.

Встановлення дефлектора

Спеціальна сталева насадка (нержавійка або оцинкований метал) теж може вирішити проблему. Дефлектори мають аеродинамічну форму, тож їх надягають на трубу для посилення тяги і захисту від сильних повітряних потоків, опадів і вологи. 

Вони бувають різноманітної форми, деякі види здатні підняти ефективність опалення на 10-15%. Суть роботи дефлектора полягає в правильному залученні сили вітру – повітряні потоки просто обтікають її.

Методика розриву тяги

Якщо довжина труби димаря недостатня, але збільшити її немає можливості, в конструкції створюється зона, яка блокує рух і тиск повітря. Наприклад, усічений конус стане своєрідною перешкодою – повітря завихрюватиметься без тиску на пальник і камеру згоряння.

За такого рішення необхідна консультація працівників газової служби, оскільки втручання в конструкцію може призвести до надмірної кількості чадного газу і стати причиною аварії.

Інші способи

У будинках, де опаленням користуються нерегулярно, продукти горіння не піднімаються холодною трубою і гасять полум’я. Щоб уникнути цього, потрібно запустити систему на невисоких обертах і поступово підвищувати потужність. Щоб уникнути обмерзання та появи конденсату, знадобиться утеплити конструкцію. Тоді опалення працюватиме значно стабільніше.

Джерело матеріала
loader
loader