Тарифи на комуналку в Україні: як зміняться ціни на газ та електроенергію
Тарифи на комуналку в Україні: як зміняться ціни на газ та електроенергію

Тарифи на комуналку в Україні: як зміняться ціни на газ та електроенергію

В Україні тарифи на газ та електроенергію можуть підвищити у квітні 2024-го. При цьому конкретних планів щодо перегляду вартості комунальних послуг немає.

"Є рішення не підвищувати тариф до кінця опалювального сезону, це закріплено постановою, і іншого варіанта не буде. Що буде в квітні наступного року, зараз вам ніхто точно не скаже. Але економічні причини для підвищення тарифів, звісно, є", – розповідають OBOZ.UA в уряді.

Саме Кабмін ухвалює рішення про перегляд вартості електроенергії. Співрозмовники в уряді кажуть, що можливе подорожчання близько 15%, але йдеться не про те, що на такий розмір підвищать ціну (планів та сценаріїв підвищення немає станом на зараз), а про те, що це б допомогло підняти вартість до рівня покриття.

Рішення ухвалено до наступного року. Перегляд тарифів залежить від низки факторів. Зокрема й від того, чи вдасться деокупувати Енергодар, в якому розташована найбільша українська АЕС. А ось у випадку з газом ситуація значно краща. Цілком можливо, що чинний тариф буде економічно аргументованим і наступного року. Це буде залежати і від ситуації на європейському газовому ринку.

Від регульованих цін доведеться відмовитись. Це вимога міжнародних партнерів вже впродовж певної кількості років. Але, ймовірно, в наступному році це не відбудеться.

Регулювання тарифів на комунальні послуги, зокрема газ та електроенергію, дозволяє стримувати темпи інфляції. Однак регулювання скасують уже 2025-го – впевнені в НБУ. Про це йдеться в інфляційному звіті регулятора. "На прогнозному горизонті адміністративна інфляція поступово зростатиме. Вона визначатиметься насамперед подальшим подорожчанням тютюнової продукції внаслідок підвищення акцизів і тарифів на окремі ЖКП. Водночас її стримуватиме дія мораторію на підвищення тарифів на газ, гарячу воду й теплопостачання, який, згідно з припущеннями цього прогнозу, буде скасовано лише у 2025 році", – зазначають у НБУ.

Вартість комунальних послуг рано чи пізно зростатиме. Підвищуються зарплати, дорожчають ремонти, хімікати, реагенти. Тому доведеться також переглядати і ціни на комунальні послуги.

Як раніше писав OBOZ.UA, в Україні також у листопаді не зміниться вартість газу. Для більшості українців ціна становитиме 7,96 грн за кубометр.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader