Задоволеність роботою впала: як війна вплинула на топ-менеджерів компаній в Україні
Задоволеність роботою впала: як війна вплинула на топ-менеджерів компаній в Україні

Задоволеність роботою впала: як війна вплинула на топ-менеджерів компаній в Україні

Більшість топ-менеджерів компаній в Україні не планують змінювати місце працевлаштування, однак відчувають погіршення балансу робота-життя. Частина незадоволені своєю винагородою.

Про це свідчать результати дослідження компанії Gradus Research.

Так, більш ніж три чверті опитаних менеджерів (77%) заявили, що не планують змінювати роботу. До повномасштабної війни цей показник становив 69%.

Зараз дивляться

Задоволеність умовами роботи

Дослідники відзначили зниження рівня задоволеності роботою та її умовами серед топ-менеджерів.

– Це може бути повʼязано як із реальними умовами, так і з загальним контекстом та високим стресовим фоном, – зазначається в результатах опитування.

Зокрема, 43% опитаних менеджерів назвали свою винагороду неадекватною. До повномасштабного вторгнення РФ так вважали 31% респондентів.

Баланс робота-життя

Під час великої війни погіршився баланс робота-життя серед керівництва компаній.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

65% респондентів заявили, що не можуть його дотримуватися. А в 2021 році про таку проблему заявляли 57% опитаних.

Взаємодія з власниками

Водночас суттєво зріс показник задоволеності менеджерів взаємодією із власниками: з 39% до 57%.

Більшості опитаних (83%) зрозуміло, чого від них чекають у їхніх компаніях.

Половина менеджерів (50%) повідомили, що задоволені кількістю та якістю зворотного звʼязку від власників, а 71% – рівнем своїх повноважень та свободою дій. Останній показник зріс у півтора рази під час війни.

62% опитаних переконані, що війна підвищила ефективність взаємодії менеджменту і власників.

Криза на ринку праці під час війни

74% опитаних менеджерів погодилися, що повномасштабна війна загострила дефіцит висококваліфікованих кадрів.

Криза на ринку праці виникла через міграцію громадян за кордон та скорочення кількості наявних топ-позицій.

– Виглядає так, що в цей кризовий період плинність кадрів призупиниться, бо жодна зі сторін не готова міняти “коней на переправі”. Проте власникам слід звернути увагу на рівень задоволеності умовами, адже просідання цього показника містить потенційний ризик, – зазначила соціологиня, засновниця і директорка Gradus Research Євгенія Близнюк, коментуючи результати опитування.

Дослідники відзначили кілька цікавих трендів:

  • Перед обличчям викликів та виживання бізнесу власники і топ-менеджери компаній частіше стали працювати як команда. Менеджмент розцінює більшу участь власників у стратегічних питаннях як підтримку, а не ваду.
  • Попри зниження задоволеності умовами праці та зміщення балансу робота-життя на користь роботи, топ-менеджери не дуже прагнуть змінювати місце працевлаштування.

Дослідження проводили аналітики компанії Gradus Research у партнерстві з Upscaling Coaching Agency. Вони порівняли результати опитування за жовтень 2023 року із аналогічним опитуванням, проведеним у липні 2021 року.

Метод дослідження – самозаповнення анкети онлайн. Опитування провели серед топ-менеджерів великого та середнього бізнесу, який працює в Україні.

Під час першої хвилі в липні 2021 року вдалося зібрати 102 результативні інтервʼю. А під час другої хвилі (жовтень 2023) – 113 інтервʼю.

Інше соцопитування показало, що в умовах війни більшість компаній в Україні планують свою діяльність лише на рік вперед, а то й на менший термін. Крім того, чверть опитаних компаній заявили про дефіцит кадрів.

Джерело матеріала
loader
loader