В Індії з'явилися ведучі, створені ШІ: як на це відреагували глядачі
В Індії з'явилися ведучі, створені ШІ: як на це відреагували глядачі

В Індії з'явилися ведучі, створені ШІ: як на це відреагували глядачі

В Індії з'явилися ведучі, створені ШІ: як на це відреагували глядачі

Такі нововведення подобаються не всім.

На початку липня індійський мовник Odisha TV представив Лізу – ведучу, створену штучним інтелектом. І таке нововведення зібрало суперечливі відгуки глядачів. Одні називали його «новаторським», інші ж характеризували Лізу як «роботизованою» та «неемоційною», повідомляє Nikkei Asia.

Глава каналу Джагі Мангат Панда назвала появу ведучої «новою віхою в телемовленні та цифровій журналістиці».

Ліза одягнена в бордово-золоте сарі. До її обов'язків входить повідомляти глядачам новини про погоду та спорт, а також читати гороскопи. Представники телеканалу зазначають, що головне завдання створення ведучої полягає в тому, щоб передати їй роботу, що повторюється, і звільнити журналістів, щоб «зосередитися на виконанні більш творчої роботи, щоб надавати якісніші новини».

Але поява Лізи підняла дискусії про майбутнє ЗМІ в найбільш густонаселеній країні світу. Створені ШІ ведучі з'явилися й в інших країнах Азії, включаючи Китай.

Такі ведучі є потужним інструментом для охоплення аудиторії в Індії, де розмовляють різними мовами. До появи Лізи India Today Group вже запустила першу в країні ведучу новин зі штучним інтелектом — Сану. Вона читала новини англійською, хінді та бангла, а також повідомляла про погоду та разом з іншими журналістами вела програми 75 мовами.

Штучний інтелект, який створює ведучих, працює під управлінням машинного навчання та збирає дані з новинних статей та відео. На урядовому сайті INDIAai говориться, що створений ШІ ведучий, «збирає, відстежує та класифікує те, що сказано і хто це сказав, а потім перетворює ці дані на корисну інформацію».

Менеджери з виробництва говорять, що вони є благом для галузі, тому що вони скорочують витрати, дозволяють каналам надавати новини кількома індійськими мовами та обробляти величезні обсяги даних із феноменальною швидкістю. Один із телепродюсерів також зазначає, що ШІ може допомогти каналам уникнути проблем із «зоряною хворобою» ведучих.

А критики говорять про те, що технологія може підірвати довіру до ЗМІ. Крім того, вони наголошують на тому, що роботизовані ведучі повідомляють новини монотонним голосом і не жестикулюють.

На початку липня в Сеулі робот-андроїд EveR 6 вперше в історії Південної Кореї диригував національним оркестром. Робот був розроблений Корейським інститутом індустріальних технологій, він виступив у Національному театрі Кореї.

Джерело матеріала
loader
loader