Чому світлофори мають три кольори: у чому особливість червоного
Чому світлофори мають три кольори: у чому особливість червоного

Чому світлофори мають три кольори: у чому особливість червоного

Червоний, жовтий, зелений – стандартні кольори світлофорів, які регулюють дорожній рух. А чи замислювалися ви колись, чому світлофори мають такі кольори? Як відбувався процес вибору і чому сигнал руху саме зелений, а не, скажімо, білий чи синій?

До винайдення світлофорів спеціальні регулювальні семафори використовували на залізниці. Червоний означав зупинку, білий дозволяв рух, а зелений попереджав про обережність, буквально означаючи "proceed with caution". У мережі розповіли, коли виникли перші світлофори та чим зумовлений сучасний вибір кольорів.

Історія винайдення світлофора

Перший в історії світлофор встановили у 1868 році у Лондоні біля будівлі парламенту – і сталося це задовго до появи автомобілів. Винахідник Дж. П. Найт був фахівцем із залізничних семафорів. Пристрій мав два крила: горизонтальне положення означало "стоп", нахил – "можна рухатися". Вночі використовували газовий ліхтар, однак трапилася неприємність: ліхтар вибухнув та поранив поліцейського.

У 1910 році Ернест Сирін винайшов автоматичну систему світлофорів. Новинку вперше протестували у Чикаго: прилад мав два написи: "Stop" і "Proceed".

Триколорний світлофор розробив поліцейський Вільям Потс у 1920 році. Його встановили у Детройті, штат Мічіган. У 1935 році Федеральне управління автомобільних доріг США випустило "Керівництво з уніфікованих пристроїв регулювання дорожнього руху", встановивши стандарти для всіх знаків і сигналів. Цей посібник також вимагав, щоб світлофори скрізь були червоними, жовтими та зеленими.

Перший світлофор сучасного типу у Європі встановили у 1922 році в Парижі на перетині центральної вулиці Ріволі та Севастопольського бульвару. У тому ж році встановили світлофор у Гамбурзі.

В Україні світлофор вперше встановили у Харкові у 1936 році.

Чому обрали червоний, жовтий та зелений кольори

Білий колір на семафорах виявився проблематичним. Машиністи часто не помічали його: наприклад, за сигнал могли сприйняти відблиски сонця. Білий колір семафора ставав причиною аварій та незапланованих зупинок на шляху.

Червоний – колір з найбільшою довжиною хвилі, це означає, що ви можете бачити його з більшої відстані. Це дуже зручно, коли мова йде про попереджувальні знаки, які вимагають, щоб ви завчасно зупинилися. Зелений став кольором руху, а жовтий почали використовувати замість білого.

Підписуйтесь на канали OBOZREVATEL в Telegram, Viberі Threads, щоб бути в курсі останніх подій.

Джерело матеріала
loader
loader