Військовий переворот чи боротьба за владу? Що відомо про конфлікт між Пригожиним та Шойгу
Військовий переворот чи боротьба за владу? Що відомо про конфлікт між Пригожиним та Шойгу

Військовий переворот чи боротьба за владу? Що відомо про конфлікт між Пригожиним та Шойгу

Засновник ПВК Вагнер Євген Пригожин заявив, що російські солдати нібито завдали удару по тилових таборах “вагнерівців”. Внаслідок цього загинуло багато найманців.

Пригожин закликав “покарати військове керівництво РФ”, а ФСБ та інших силовиків у Москві підняли по тривозі. Що відбувається в Росіїї – читайте далі у матеріалі.

Що сказав Пригожин

Засновник ПВК Вагнер заявив, що його найманців підло обманули і позбавили можливості окупації територій.

– Сьогодні, бачачи, що ми не зламані, вони завдали ударів, ракетних ударів по наших тилових таборах. Загинула величезна кількість наших бійців, наших бойових товаришів. Ми ухвалимо рішення, як відповісти на це злодіяння. Наступний крок за нами, – йдеться у заяві Пригожина.

Також Пригожин сказав, що “зло, яке несе військове керівництво країни, має бути зупинено”. Він пообіцяв покарати тих, хто ліквідував його найманців.

Пригожин додав, що міністр оборони Росії Сергій Шойгу спеціально прибув у Ростов, щоб провести операцію для знищення ПВК Вагнер.

– Він використовував артилеристів і пілотів вертольотів у темну, щоб нас знищити. Нас 25 тис. і ми йдемо розбиратися, чому в країні відбувається беззаконня. Це не військовий переворот, це марш справедливості. Наші дії ніяк не заважають військам, – сказав він.

Реакція Міноборони РФ та Кремля

У російському відомстві заявили, що “інформація про удар по тилових таборах “вагнерівців” є інформаційною провокацією і не відповідає дійсності”.

Згодом стало відомо, що диктатора Володимира Путіна поінформували про погрози Пригожина щодо необхідності покарання військового керівництва.

Російський Національний антитерористичний комітет вже порушив кримінальну справу проти Пригожина “за заклики до збройного заколоту”.

За даними росЗМІ, з 21 червня Кремль закритий для відвідувачів. Останніми днями посилено охорону Держдуми, припинено екскурсії, введено спецперепустки

Державним медіа і Telegram-каналам заборонили згадувати будь-які заяви Пригожина. ЗМІ отримали “інструкцію” про те, що публікувати інформацію можна тільки з офіційних російських джерел.

У низці відділів поліції Ростовської області та у Москві оголошено план “Фортеця”. Він передбачає готовність до відбиття зовнішнього нападу. Московські силовики вже приведені в підвищену готовність.

Військовий переворот в Росії – що кажуть експерти

Політолог Валерій Клочок вважає, що в Росії зараз триває “банальна боротьба за владу”.

– Доля Пригожина вирішена вже дуже давно, він просто “не жилец”. Його риторика, дії, заяви спрямовані на те, що підняти свою вагу і показати, що “мене знищити не можна, бо я є публічним”. Публічність – це в нього зараз запобіжник збереження життя. Я маю великий сумнів, що в його розпорядженні зараз 25 тис. вагнерівців, – сказав він.

Експерт зауважив, що в одному зі своїх інтерв’ю Пригожин говорив, що його особовий склад був знищений на 170%.

– Це історія про знищення однієї групи, яка претендує на владу в Росії. Але не факт, що його знищать. Те, якою зараз буде реакція групи, що підтримує Пригожина, може означати початок якогось дійсно військового перевороту в Росії. Але це не громадянська війна, – наголосив Валерій Клочок.

Водночас OSINT-аналітик InformNapalm Антон Павлушко сумнівається у реальності протистояння в РФ.

– Пригожину продовжують контрольовано робити політичну кар’єру в післявоєнній Росії. Генштаб МО РФ разом з ГРУ гарно грають свою роль і не більше того. Хочеться бунту на Росії, але це сраний спектакль для електорату Жириновського та срачі ГРУ проти ФСБ, – написав він.

Військовий оглядач Георгій Александров вказує на те, що відео наслідків “обстрілу ПВК Вагнер” не виглядає достовірним.

– Немає явних воронок від влучень. Немає очевидних фрагментів тіл. Немає загального задимлення. Осередки загоряння не схожі на залишки від влучень ракет, – наголосив він.

Як зазначив керівник міжнародного розвідувального співтовариства Bellingcat Христо Грозєв, він ще у грудні 2022 року прогнозував спробу Пригожина здійснити переворот у Росії.

Теги за темою
Росія
Джерело матеріала
loader
loader