Україна переможе, а на Путіна чекає трибунал: головні заяви Зеленського з Гааги
Україна переможе, а на Путіна чекає трибунал: головні заяви Зеленського з Гааги

Україна переможе, а на Путіна чекає трибунал: головні заяви Зеленського з Гааги

У четвер, 4 травня, президент України Володимир Зеленський прибув з візитом до Нідерландів. Там глава держави виступив перед парламентом, відвідав Гаазький суд та виголосив промову на Всесвітньому форумі.

Місцеві парламентарі назвали промову президента Зеленського вражаючою, а сам візит історичним.

ТСН.ua зібрали головні тези виступів глави держави у Нідерландах.

"У Гаазі мав би бути інший Володимир"

Передовсім президент подякував Нідерландам за увагу до України та допомогу нашим Силам оборони. Глава держави наголосив, що російського диктатора Путіна обов'язково судитимуть у Гаазі за його злочини в Україні, адже раніше Міжнародний кримінальний суд в Гаазі вже зробив перший крок і видав ордер на арешт російського диктатора.

"Безумовно, ми всі хочемо бачити тут іншого Володимира. Ми хочемо бачити його в Гаазі. Того, який заслуговує бути засудженим за злочинні дії. Це має бути здійснено тут в столиці міжнародного права. Я певен це станеться, коли ми переможемо – а ми переможемо!" – наголосив український лідер і додав, що світ має зупинити злочини агресії, які виникають у головах тих, хто звик до безкарності.

Крім того, глава держави сказав, що тривалого миру після перемоги можна досягнути лише завдяки спільним цінностям.

Справжній трибунал для Путіна буде

Зеленський наголосив, що в Гаазі має бути створений спеціальний трибунал для суду над російським агресором. Він послався на Нюрнберзький процес, на якому судили нацистів після Другої світової війни. 

"Нам потрібен повний трибунал і повне правосуддя", – сказав Зеленський.

Для цього глава держави ініціював створення нового трибуналу, який зможе притягнутися до відповідальності росіян за "акт агресії" або рішення про вторгнення в країну. Наразі МКС розглядає суто військові злочини. Своєю чергою, Нідерланди підтримали ідею створення такого трибуналу.

Страху перед злочинцем не має бути

"Часом світ боїться віддати належне справедливості. Але я хочу закликати світ: не треба боятися. Агресор повинен відчути усю повноту правосуддя. Це наша історична відповідальність, відповідальність сучасного покоління - покарати (Росію - ред.) за злочин агресії… Світ повинен відчути себе повністю у безпеці", – наголосив Зеленський.

Він пообіцяв, що український суд забезпечить відповідальність за злочини, які скоїли російські окупанти. Однак єдина інституція, яка здатна відреагувати на первинний злочин Росії – це трибунал, а не "щось гібридне, що лише формально закриє тему".

Візит Зеленського до Нідерландів: що відомо

Президент України Володимир Зеленський 4 травня прибув з офіційним візитом до Нідерландів. Там глава держави виступив перед парламентом. Далі відвідав Гаазький суд та виступив на Всесвітньому форумі.

Що саме президент казав у парламенті країни наразі не відомо, однак, за словами нідерландського депутата Тома ван дер Лі, промова Зеленського "була вражаючою", а слова "історичний момент" місцеві парламентарі вживали багато разів.

Щоправда, деякі політики Нідерландів були обурені візитом Зеленського саме цього дня. Очільниця нідерландської партії BoerBurgerBeweging (BBB) Каролін ван дер Плас висловила невдоволення, що український президент Володимир Зеленський прибув до країни 4 травня - у день, коли у Нідерландах вшановують жертв війни.

Джерело матеріала
loader
loader