У Болгарії розслідують, чому уряд не ввів жодної санкції проти росіян
У Болгарії розслідують, чому уряд не ввів жодної санкції проти росіян

У Болгарії розслідують, чому уряд не ввів жодної санкції проти росіян

Генеральний прокурор Болгарії доручив Державному агентству національної безпеки провести розслідування того, як влада країни реалізує введені Євросоюзомсанкції проти Росії.

"Прокуратура запитує у Ради міністрів і всіх міністерств і відомств, що беруть участь в роботі координаційної групи [з російських санкцій], інформацію про те, які конкретно заходи і дії були зроблені, які постанови випущені у зв'язку з накладеними санкціями", - цитує видання Euractiv заяву прокуратури.

Ще в лютому, влада Болгарії не ввела ніяких обмежувальних заходів щодо російських громадян і компаній, внесених до списку санкцій ЄС. Тим часом у списку вже майже 1400 росіян і понад 170 компаній, а також пов'язані з ними родичі та юрособи.

За інформацією болгарської влади (останні публічні дані є за 2019 р.), майже 300 000 росіян володіють більш ніж 500 000 об'єктів нерухомості. Ще в квітні 2022 р. журналісти розслідувального проекту Bird повідомляли, що серед тих, хто включений до списку санкцій ЄС і володіє нерухомістю в Болгарії є родичі гендиректора "Ростеха" Сергія Чемезова, а також багато чиновників і депутатів - Максим Топілін, Володимир Плігін, Олексій Чепа та ін.

Болгарія та санкції проти РФ-деталі

На тлі масових антиросійських санкцій, введених після вторгнення РФ в Україну, Болгарія оштрафувала російський "Лукойл" на 100 млн євро. Відповідне рішення винесла Болгарська комісія із захисту конкуренції (КЗК) у зв'язку зі зловживанням домінуючим становищем шляхом обмеження доступу до складів і транспортної інфраструктури.

Болгарія вирішила закрити для входу російських суден всі свої порти. Цей захід вводиться в рамках директиви Євросоюзу про виконання санкцій. Заборона набула чинності з 8 квітня і поширюється на всі судна, що знаходяться в російському морському регістрі судноплавства.

Джерело матеріала
loader