Премія PinchukArtCentre Prize з головним призом у 370 тис. грн оголосила переможців
Премія PinchukArtCentre Prize з головним призом у 370 тис. грн оголосила переможців

Премія PinchukArtCentre Prize з головним призом у 370 тис. грн оголосила переможців

Національна премія PinchukArtCentre Prize оголосила переможців. Головний приз у 370 тис. грн отримала художниця і режисерка з Мелітополя Дана Кавеліна за роботу про утопічне життя.

Премія PinchukArtCentre Prize створена для українських художників віком до 35 років – 2023 року це вже сьоме нагородження.

Відомо, що на тлі повномасштабного вторгнення, Кавеліна хотіла відмовитися від творчості.

– Мистецтво мені здалося надлишком світу. Мені здавалося, коли немає найнеобхіднішого, цьому надлишку немає місця, – заявила переможниця премії.

Її робота Не може бути такого, щоб нічого не можна було повернути перемогла в PinchukArtCentre Prize, а також автоматично потрапила до списку номінантів премії Future Generation Art Prize 2023, де головний приз становить $100 тис. Також відео Дани покажуть на Венеціанському бієнале з 20 травня.

Робота Кавеліної є частиною виставки Об’єднані в PinchukArtCentre. Над її створенням з грудня 2021 року працювало 18 художників номінантів PinchukArtCentre Prize.

Крім головного призу, були також дві спеціальні премії по 90 тис. грн, але цього року нагородили трьох – Миколу Карабіновича, Антона Саєнка та Катерину Лісовенко. Кожен отримав по 60 тис. грн. Лауреати також отримали підтримку центру зі створення інсталяцій або надання резиденції. Приз глядацьких симпатій виборов Михайло Алексєєнко – він отримав нагороду в 37 тис. грн.

Артдиректор PinchukArtCentre Бйорн Гельдхоф заявив, що було бажання нагородити всіх учасників премії – роботи художників вразили міжнародних суддів. Журі порадило включити всіх номінантів до списку Future Generation Art Prize 2023.

Виставку з роботами в PinchukArtCentre можна побачити до 30 квітня 2023 року.

Джерело матеріала
loader