Перша леді України розказала про книжку, яку читає зараз
Перша леді України розказала про книжку, яку читає зараз

Перша леді України розказала про книжку, яку читає зараз

Зеленська закликала українців читати / фото instagram.com/olenazelenska_official/

Дружина президента України Олена Зеленська закликала українців долучитися до тижня читання в Україні

На своїй офіційній сторінці в Instagram перша леді розказала, що сама читає зараз.

"Що ви зараз читаєте? Мова не про соцмережі, а про справжнє читання – книги. Сьогодні в Україні стартує (і триватиме до 19 грудня) Національний тиждень читання. Це загальнонаціональне свято, яке об'єднує читачів, письменників, бібліотекарів, видавців і книгарів по всій країні, започаткував Український інститут книги", - зазначила Зеленська.

Дружина президента розповіла, що сама нині читає книгу британської письменниці Джоан Гарріс "П'ять четвертинок апельсина" українською мовою. 

"Хотіла чогось атмосферного, у що можна загорнутися грудневого вечора, як у м'який плед, теплої сімейної саги на тлі історичних подій – на кшталт "Хорошого року" або "Смажених зелених помідорів…". Отримала більше: разом зі зворушливими дитячими спогадами та сімейними історіями – це книга про війну. Про її страшні наслідки навіть через покоління. Про передчасне дорослішання дітей і незрілість дорослих. Про ненависть, яку може зупинити тільки любов", - поділилася Зеленська.

Вона також навела дані світових досліджень, згідно з якими оптимально за рік читати 12-20 книжок, та додала, що така кількість книг є справжнім тренажером для нашого мозку та цілеспрямованості.

"Звісно, рік закінчується, та ще можна встигнути додати до свого переліку хоча б одну книгу й поділитися враженнями з хештегом #тижденьчитання", - підкреслила перша леді.

Вона зауважила, що також до акції можна долучитися, сходивши в найближчу бібліотеку – самому, з малечею або колегами, де обрати книжки для всієї родини чи колективу й скласти свій список для читання, або ж відвідати книгарню, де обрати книжки на подарунки або навіть придбати щось нове для місцевої бібліотеки чи школи.

Крім того, вона радить переглянути з сім’єю виставу "Я – Леся" про підліткові роки Лесі Українки, створену спеціально для сучасних підлітків.

"Нехай #тижденьчитання запам’ятається новими враженнями!", - побажала Олена Зеленська.

Джоан Гарріс "П'ять четвертинок апельсина": що відомо про книгу

Джоан Харріс написала роман "П'ять четвертинок апельсина" у 2000 році. За сюжетом твору Фрамбуаза отримує у спадок від матері альбом зі старовинними кулінарними рецептами. В них вона знаходить сповідь матері про життя під час війни та окупації.

Що читає дружина президента України / фото instagram.com/olenazelenska_official/
Що читає дружина президента України / фото instagram.com/olenazelenska_official/

Як повідомлялося, перший в Україні Національний тиждень читання проходитиме з 13 по 19 грудня. Цей захід має на меті залучення українців до читання, купівлі та дарування книжок, відвідування бібліотек, а також привернення уваги до української літератури та книговидання.

Нагадаємо, як писав УНІАН, голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук вирішив дати народним депутатам список книжок для читання на новорічні свята і на літо.

"Завтра у нас буде дуже цікавий День національного читання. І я зі свого боку хочу внести нову традицію, за прикладом, як це відбувається в британському парламенті, коли спікер парламенту рекомендує депутатам книжки, які треба прочитати. Завтра я виставлю свої топ-5 книжок, які я буду рекомендувати прочитати народним депутатам під час різдвяних канікул", - сказав спікер.

Стефанчук закликав президента України, Офіс президента та Кабінет міністрів України подавати свої пропозиції до цього "літнього" списку для читання.

Вас також можуть зацікавити новини

Автор: Вікторія Гордієнко

Теги за темою
Новини України
Джерело матеріала
loader
loader