У Києві просто неба відкрили міжнародну виставку Photo Kyiv 2021
У Києві просто неба відкрили міжнародну виставку Photo Kyiv 2021

У Києві просто неба відкрили міжнародну виставку Photo Kyiv 2021

У Національному заповіднику «Софія Київська», що у столиці, відбулося урочисте відкриття V щорічної фотографічної ярмарки Photo Kyiv 2021 у четвер, 12 серпня. Про це повідомляє кореспондент MY.UA.

Цьогорічна виставка отримала назву «Не|видиме життя» та відбувається просто неба. Як розповіли організатори заходу, головна ідея виставки - інклюзивність та безбар’єрність у сьогоденні. У фотоісторіях, які показані цьогоріч є поранені ветерани АТО і Євромайдану, люди з синдромом Дауна, самотні літні люди, які за певних обставин лишилися наодинці, діти з аутизмом та роми.

У Києві просто неба відкрили міжнародну виставку Photo Kyiv 2021  - Фото 1

«Вперше ми проводимо виставку просто неба. Вперше вона присвячена виключно актуальній соціальній темі інклюзії у суспільстві. В фокусі фотографів теми та люди, яких ми часто не помічаємо чи просто відвертаємо очі. Саме тому виставка має назву "Не|видиме життя".

Ми щиро сподіваємось, що ці фотоісторії стануть справжнім натхненням для глядачів і допоможуть усім нам усвідомити необхідність інклюзивного середовища. Віримо, що Photo Kyiv 2021 змусить замислитись над тим, що саме кожен з нас може зробити на шляху створення безбар’єрного простору в Україні”, - розповіли співзасновниці Photo Kyiv Іванна Бертран і Анна Савицька.

У Києві просто неба відкрили міжнародну виставку Photo Kyiv 2021  - Фото 2

Відкрила цьогорічну виставку Перша леді Олена Зеленська, яка у своєму виступі наголосила на важливості підняття теми безбар'єрності. Олена Зеленська опікується темою безбар’єрності та ініціювала створення Ради безбар’єрності, що здійснюватиме моніторинг та контроль виконання Національної стратегії зі створення безбар'єрного простору в Україні до 2030 року.

У конкурсі взяли участь 89 фотографів із 15 країн світу, які своїми світлинами продемонстрували, як у різних куточках світу бачать та пропагують безбар’єрність та інклюзію. Однак на самій виставці експонуються роботи 5 фіналістів, яких обрали експерти та члени журі.

У Києві просто неба відкрили міжнародну виставку Photo Kyiv 2021  - Фото 3

Серед них, зокрема, фотографи Йосип Сивенький і фотосерія “Рани” (США/Україна), Роман Закревський і фотопроєкт “Погляд” – серія портретів ромів з Чернігівської області (Україна), Аліна Пророка і фотосерія “Будинок престарілих. Самотність. Сльози на зморшках” (Україна), Юрій Данченко і фотосерія “Danza Down” (Україна), Олексій Товпига і фотосерія “Космос тата” (Україна).

Так, Аліна Пророка розповіла, що історія людей, фотографії, яких вона змогла зробити в будинку похилого віку, зачепила її до глибини душі.

У Києві просто неба відкрили міжнародну виставку Photo Kyiv 2021  - Фото 4

«Ми їздили в будинок для літніх людей і просто до самотніх людей. Волонтери хотіли привезти їм їжу та підняти настрій і за одно пофотографувати. Я коли їхала туди, розуміла, що це будуть особливі люди, з особливою життєвою ситуацією. Це мене зачепило до глибини душі. Коли ми приїхали (ред. в будинок для літніх людей), вони нас так радісно зустрічали, посміхалися, але як тільки ми намагалися якось заговорити, дізнатися про їх життя, історію, чому так сталося, майже кожен з них плакав. У ці моменти я не могла фотографувати з етичної норми, але це все ми відчули та пронесли через себе», -  розповіла Аліна Пророка.

У Києві просто неба відкрили міжнародну виставку Photo Kyiv 2021  - Фото 5

Відзначимо, що участь у Photo Kyiv 2021 також беруть 5 спецпроєктів, серед яких культовый проєкт «Паспорт» українського метра документальної фотографії Олександра Чекменьова, три зарубіжних фотопроєкти від Марінка Масеус (Нідерланди) – проєкт «Обрані [не] бути», Гуідо Клумпе (Німеччина) – проєкт «Втрачаючи один вимір», Мері Беррідж (США) з проєктом “Видимий спектр: портрети зі світу аутизму” і фотосерія Романа Пашковського під назвою «Код незламності: реальні історії сучасних героїв» від партнера Photo Kyiv 2021, благодійного фонду Favbet Foundation.

У Києві просто неба відкрили міжнародну виставку Photo Kyiv 2021  - Фото 6

«Код незламності: реальні історії сучасних героїв» - це історії людей, які втратили здоров'я, захищаючи Україну на фронті, але не впали духом, а продовжують займатися спортом, здобувати нові професії, знаходити однодумців та надихати тисячі таких, як вони. Сьогодні вони зросли до професійних спортсменів і представляють Україну на Іграх нескорених – міжнародних спортивних змаганнях у паралімпійському стилі для ветеранів", - зазначив президент БФFAVBET Foundation Андрій Матюха.

У Києві просто неба відкрили міжнародну виставку Photo Kyiv 2021  - Фото 7

Зауважимо, всі охочі, які не встигли побувати на відкритті виставки, зможуть подивитися світлини до 25 серпня включно.

У Києві просто неба відкрили міжнародну виставку Photo Kyiv 2021  - Фото 8
Джерело матеріала
loader
loader