/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F433%2F933d80980ed9bc65aacf2f973cb3403d.png)
Здорове харчування зі 160 кухонь світу: в Україні представили нове шкільне меню
В Україні представили нове шкільне меню. З 1 вересня цього року школярі матимуть більш здорові й корисні страви в шкільних їдальнях.
Як повідомили в Міністерстві освіти та науки, меню містить 160 страв, які використовуватимуться в залежності від кратності харчування для кожного навчального закладу.
Нове 4-тижневе меню підготувала робоча група на чолі з шеф-кухарем Євгеном Клопотенком і командою проекту CultFood спільно з технологами, дієтологами та представниками МОЗ України.
– У меню шкільних їдалень з’являться традиційні українські страви, популярні страви різних кухонь світу, а також безглютенові позиції, буде збільшено кількість фруктів і м’яса в раціоні. У меню додаються покрокові рецепти та технічні карти, що значно полегшить роботу співробітників шкільних їдалень, – розповів Клопотенко.
За його словами, найголовніше те, що в меню для школярів дозволили спеції. Він упевнений, що це зробить смак їжі різноманітним. Водночас зменшили кількість шкідливих цукру, солі та жиру.
– Зменшили кількість жиру, цукру і солі. Тобто тепер в школах не будуть ганятися за калорійністю за допомогою неадекватної кількості масла і хліба, а їжа буде здоровою, – уточнив Клопотенко.
Ознайомитися з меню можна на сайті Міністерства охорони здоров’я.
Водночас дітей буде заборонено годувати такими продуктами:
- м’ясні та рибні продукти промислового і кулінарного виробництва, гриби;
- продукти (особливо чіпси, сухарики) із вмістом солі понад 0,12 грама на 100 грамів готового продукту або з вмістом цукрів понад 10 грамів на 100 грамів готового продукту;
- також заборонено продавати кондитерські вироби та солодкі зернові продукти, вироби з кремом, морозиво, харчові концентрати;
- непастеризоване молоко і молочні продукти, виготовлені з непастеризованого молока;
- непастеризовані соки, газовані напої та каву.
Перед реформою системи шкільного харчування Державна служба України з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів провела 414 позапланових і 8 планових заходів державного контролю у сфері безпеки харчових продуктів. Перевірили 3966 постачальників і 466 операторів ринку, які постачають продукти для шкіл. Всі вони пройшли необхідну сертифікацію.
Нове шкільне меню
Уже сьогодні новим шкільним меню, коли діти самі вибирають страви, користуються понад 2 тис. навчальних закладів. У майбутньому планують охопити всі навчальні заклади.
Для цієї цілі уряд виділив 400 млн грн.

