Ми повертаємося в минуле: Гройсман про стан української економіки
Ми повертаємося в минуле: Гройсман про стан української економіки

Ми повертаємося в минуле: Гройсман про стан української економіки

Лідер політичної партії Українська стратегія Володимир Гройсман впевнений, що Україна повертатиметься у минуле, якщо в економіці держави зростатимуть борги, а реальні доходи українців зменшуватимуться.

Гройсман

— Хотів би мати можливість сказати, що ситуація розвивається в правильному напрямку, але, на жаль, немає жодної підстави говорити так. Заручники цього – звичайні українці! Країна стала сильнішою, більш захищеною? Ні!  У нас по всіх позиціях від’ємний показник. І це – відповідальність уряду України, – сказав Гройсман.

Гройсман звернув увагу, що виправдання падіння економіки пандемією – це неадекватна позиція, хоча б тому, що у 2014-2016-2019 роках Україна стикнулася з блокуванням 20% економіки через війну на Донбасі, з необхідністю швидко переорієнтувати ринки збуту, з іншими викликами. І при цьому економіка зростала.

— За нашого уряду ми зростали в капітальних інвестиціях – близько 600 млрд грн на рік. У 2020 році через Covid-19 показник падав – на 204 млрд грн. І це ступінь відповідальності уряду. Ми втратили 204 млрд грн капінвестицій. Це значить, що ми будемо робити менше речей (на цей показник). Шо робить уряд? Говорить про програму 5-7-9. Видали за нею 21 млрд грн. Вони надали підтримку 10% тих, хто потребував підтримки, – сказав політик.

За його словами, прогнози про ріст економіки у 2021 році такі ж сумнівні, адже причинами зростання стануть ріст сировинних ринків і зростання витрат українців на опалення і гарячу воду.

— У мене душа болить! Ми повертаємося в минуле. Буде нарощування боргів, зниження темпів росту доходів людей. Що відбувається в освіті, медицині, культурі, децентралізації, з тарифами – ніхто не може сказати, – додав Гройсман.

Читайте
Люди не можуть жити заднім числом: Гройсман про несвоєчасну індексацію пенсій

Прогноз відновлення економіки України у 2021

Показник валового внутрішнього продукту України у 2021 році зросте на 4,1%, тому економіка країни поступово почне відновлюватися після спаду на 4,2% у 2020 році.

Такий прогноз оприлюднило міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings. За словами аналітиків, на зростання ВВП вплине збільшення виробництва сільськогосподарської продукції та часткове відновлення інвестицій.

Теги за темою
Володимир Гройсман
Джерело матеріала
Згадувані персони
loader
loader