Українські учні за кордоном: скільки вчаться у рідних школах, скільки - в іноземних
Українські учні за кордоном: скільки вчаться у рідних школах, скільки - в іноземних

Українські учні за кордоном: скільки вчаться у рідних школах, скільки - в іноземних

Про це заявив заступник міністра освіти і науки України Андрій Сташків, зазначає УП. І уточнив, що є ще учні, які перебувають поза межами системи української освіти.

Скільки учнів з України перебувають за кордоном

За попередніми оцінками, поза межами системи української освіти може перебувати від 200 до 250 тисяч учнів. Вони продовжують навчатися у школах тих країн, де вони перебувають, і не навчаються в українських.

За словами Сташківа, окремий напрям політики "Школа офлайн" передбачає для учнів за кордоном певні рішення, які дозволять їм легше здобувати українську освіту, легше повертатися в Україну і легше навчатися за кордоном.

Зараз у більшості країн, де перебувають наші учні, є обов'язок відвідувати місцеві школи. Тому ці діти ходять у місцеві школи, але для них ми пропонуємо різні варіанти: навчатися дистанційно в українських класах, за сімейною, екстернатною формами або у школах, які мають тільки українознавчі компоненти,
– заявив посадовець.

Це, його словами, програми, де є українська мова, література, історія України, географія тощо.

Крім того, ми розробили таблиці переведення оцінок з інших предметів, отримані у закордонних школах, – наприклад, з польської чи німецької системи освіту в українську – щоб оцінки могли перезараховувати автоматично,
– додав заступник очільника МОН.

Чи може школа зарахувати результати навчання за кордоном

Такі інструменти також можна застосовувати, коли учень повертається з-за кордону в Україну і не має українських документів про освіту. Використовуючи ці рекомендації, школа може йому зарахувати результати навчання за кордоном і перевести до українського класу.

Наші діти хочуть навчатися в українській системі освіти, але, наприклад, не можуть, дистанційно, бо їм незручно. Тож вони ходять в місцеві школи, але і в українські суботні, недільні школи. З ними ми також працюємо,
– каже посадовець.

Він додав, що Міжнародна українська школа має 43 підписаних договори із закладами, де навчаються українські діти за кордоном, щоб ці учні могли отримати українські документи про освіту.

Источник материала
loader
loader