На Миколаївщині вдвічі зменшилась врожайність соняшника
На Миколаївщині вдвічі зменшилась врожайність соняшника

На Миколаївщині вдвічі зменшилась врожайність соняшника

Аграрії Миколаївщини станом на 26 вересня зібрали соняшник на площі 386 500 гектарів. Це майже 80 відсотків посівів цієї культури. Через погодні умови у 2024 році середня врожайність з гектара майже вдвічі менше, ніж у 2023 році. Про це повідомляє Суспільне, пише agronews.ua.

Зі слів головного спеціаліста департаменту агропромислового розвитку Миколаївської обласної військової адміністрації Володимира Афанасьєва, цьогоріч середня врожайність соняшника у регіоні склала 10,8 центнера з гектара, у 2023 році — 21,1 центнера.

За словами голови правління сільськогосподарського виробничого кооперативу Людмили Голуб, у 2024 році соняшником засіяли 500 гектарів. Останні продуктивні опади були ще в березні. Тому середня врожайність соняшника 10-12 центнерів з гектара.

“Саме у період запилення і цвітіння була дуже аномальна спека. На ґрунті температура досягала 60 градусів. Під час цвітіння не відбулося запилення, кошики просто спеклися, навіть не розкрилися для запилення. Тому врожай цього року дуже-дуже малий. У нас були поля, на яких ми отримали п’ять центнерів з гектара, а найкращий показник склав 18 центнерів”, — розповідає Людмила Голуб.

Механізатор Микола Простріла працює в одному господарстві 56 років. Чоловік каже, посушливі сезони бували й раніше, але тоді на полях працювало зрошення. У 2022 році дощувальні машини були пошкоджені внаслідок обстрілів російських військових.

“Посуха дуже велика, дощів практично не було. Трошки там побалувалось щось і видно одразу, що робиться — все згоріло”, — говорить Микола.

Агроном насіннєвого господарства Яків Пінчук зазначає, що соняшник більше, ніж інші культури залежить від вологи. Для формування однієї тонни насіння рослина має пропустити через себе вісім тонн води.

Для порівняння, агроном каже, пшениці потрібно від чотирьох до шести тонн. Цього літа вологи було мало, а також переважала надзвичайна спека.

“Будь-який дощик, який пробував піти, він робив тільки гірше. Бо це була та сама сауна. Я працюю в сільському господарстві агрономом з 2005 року — то на моїй пам’яті 54 градуси температури не було. Тобто ми все ж таки йдемо до того, що стає тепліше й тепліше”, — розповідає Яків Пінчук.



Перегляди: 0
Источник материала
loader
loader